Sunday, May 31, 2009

Deen of Musyahadah vs Deen of Mutola'ah

Salam..
      
         Entry kali ni aku ingin berkongsi sedikit ilmu yang aku dapat ketika usrah tadi ^_^..emm..tahukah korang apakah type[not sure diz is correct word o not] of our deen now??

Adekah
Deen of musyahadah or Deen of mutola'ah??      

"...our deen has been changed,from deen of musyahadah to the deen of mutola'ah"-Dr Kannan(seorang brother from syria)


Ape itu deen of "musyahadah" dan ape pule deen of "mutola'ah"?
Deen of musyahadah bermaksud agama yang disaksikan/dilihat(pada penganutnye) manakala deen of mutola'ah pule bermaksud agama yang dibaca(pada buku/ leaflet)

          Inilah tragedi yang melanda umat Islam pada hari ini.Jika zaman Rasulullah dan para sahabat,Islam itu adalah diri mereka-kepribadian,cara berpakaia,cara bermuamalah,percakapan.Dalam sebuah hadith,apabila Aisyah r.a ditanya tentang akhlak Nabi,maka dijawab akhlak nabi adalah Al Quran.Begitulah yang disaksikan pada generasi awal umat ini sehinggakan Syed Qutb menyebut mereka sebagai "generasi Al Quran yang unik"-manusia yang dicetak al-Quran pada diri mereka sendiri..!!!

         Kota Madhinah Al Munawwarah begitu bercahaya degan kilauan iman dan akhlak penduduknya yang ditarbiyah oleh Nabi.Kalau dari segi taatnya,turun ayat Al Quran terus diamalkan tanpa bertangguh.Sehinggakan apabila ayat pengharaman arak diturunkan,banjirlah sekeliling kota degan air arak yang dipecahkan tempayannya. Kalau dari segi ukhwahnya,sudah sampai kepuncaknya-yakni ithar (mengasihi orang lain)..Apabila seorang jiran menerima kepala kambing(bahagian yang paling disukai) drpd jiran yang lain,pemberian itu diberi pula kepada jiran yang lain sehinggakan kepala kambing itu kembali kepada pemilik asal.Melihat akhlak orang Islam sahaja,yang bukan Islam tertarik untuk menganut Islam..

        Ini semua bukan cerita dongeng.Ia telah tercatat dalam sejarah yang tidak boleh dinafikan oleh sesiapa pun..

        Malangnya,kini apabila ada org bukan Islam mahu tahu tetang Islam,kita terpaksa memberi mereka Quran terjemahan,leaflet dan cd tentang Islam..Ambil dan bacalah sendiri..!!!Inilah yang dinamakan "deen of mutola'ah"..[Adekah kita termasuk golongan ni??same2lah kite pikirkan ye]

Itukah dakwah yag difahami oleh kita???

Di manakah generasi Al Quran yang menjadi "leaflet bergerak" suatu masa dahulu??!!


         Bukankah suatu yang mustahiluntuk mengembalikan generasi itu,kerana Al Quran masih terjaga,dan sunnah Nabi masih tercatat..Yang kita perlukan ialah proses tarbiyah megikut manhaj yang benar,sperti yang dilalui oleh para sahabat..

"Generasi terakhir ummah ini tidak akn berubah kecuali dengan cara yang digunakan bagi mengubah generasi awal."-Imam Hassan Al-Banna..


        Wahai sahabat ku sekalian,marilah kita sama2 tunaikan tanggungjawab kita sebagai dai'e di muka bumi Allah ini..Sama2 kita laksanakan Shahadatul Haq agar our deen dapat kembali kepada zaman ummat terdahulu,iaitu deen of musyahadah...InsyaAllah =)

Jom kita renunkan sejenak kata2 Imam As-Syahid Hassan Al-Banna:
"Kita adalah roh baru,yang mengalir dalam tubuh ummat,dan hidupkan tubuh itu dengan Al-Quran"


No comments:

Post a Comment