Sunday, June 14, 2009

Buat Kalian Yang Baru @ Bakal Pulang^_^

Salam..

        Semalam seorang sahabat ask me to read diz artikel yang bertajuk,'Buat Mereka Yang Baru Pulang'..Artikel ni aku copy paste from blog ustaz hasrizal..Ianya dipetik dalam satu majlis buat student2 UK n Ireland yg baru pulang ke Malaysia..Walopun kite not from UK o Ireland,bagi ku agak penting jugakla for us yang bakal pulang ke Malaysia x lame lg..=) Maybe certain2 point not related to us now since we r student,but maybe its very important in da future..hihi..Moge artikel ni bermanfaat buat semua..selamat membace=)"....Tetapi, kali ini nasihat saya hanyalah nasihat pada perkara-perkara kecil yang jika antum menggarapnya secara salah, ia boleh kedengaran seperti suatu perlekehan terhadap minda dan segulung ijazah yang antum miliki. Maafkan saya. Namun saya perlu memperkatakannya, kerana benda-benda kecil inilah yang menjadi cabaran besar dan kemudiannya banyak melukakan, mencederakan dan seterusnya membunuh iman kita” saya meneruskan bicara.


PERGAULAN

Perhati-perhatikanlah aspek pergaulan.

Siapa di depan, kiri, kanan dan belakang cubicle masing-masing. Dengan siapa kalian keluar lunch. Siapa yang sering bersama-sama dengan kalian on site semasa menjalankan kerja seharian. Perhatikanlah.

Semasa di UK dan Ireland, biar pun bagi sesetengah orang mereka sudah bertemu dengan kebebasan kerana tiada lagi peraturan sekolah, peraturan asrama, peraturan rumah, malah peraturan agama, namun kalian tidak begitu. Dalam kebebasan itu, antum mencipta batasan. Penglibatan di dalam usrah dan kerja-kerja Islam, serta pergaulan antum dengan rakan-rakan sefikrah, menjadikan antum terikat dengan batasan-batasan tertentu dalam kehidupan.

Walaupun namanya belajar di UK dan Ireland, kalian belum kena penangan kebebasan.

Selamat pulang ke Malaysia, selamat masuk ke alam kerja.

Tiada lagi segan silu dengan rakan seperjuangan, kalian sendirilah yang bakal tentukan.

Awasi pergaulan, awasi credit hour dengan siapa antum paling banyak meluangkan masa.

Keruntuhan rumahtangga yang baru dibina atas asas Islam itu, boleh musnah hanya kerana penangan credit hour. Antum bersama dengan rakan kerja lebih banyak masa dan lebih berkualiti masanya berbanding dengan suami atau isteri masing-masing. Mungkin bunyi berdehem atau bunyi tapak kasut office mates lebih antum kenal daripada berdehem dan bunyi tapak kasut suami dan isteri di rumah.

Awas dengan hal ini.

PAKAIAN

Ingat balik pakaian kalian sebelum terbang ke UK dan Ireland dulu.

Semasa antum belum kenal tudung yang labuh atau jubah yang litup. Semasa antum belum berketayap di kepala dan mula menyimpan janggut. Ya, selamat pulang ke alam sebelum terbang ke UK dan Ireland dulu.

Jika semasa di UK dan Ireland, antum bebas membuat perubahan diri tanpa kekok, kesan sokongan persekitaran yang kalian bentuk, kini kekok itu baru bermula. Pulang dari UK dan Ireland dengan penampilan ala-ala graduan Timur Tengah, anda mungkin akan disinis oleh keluarga sendiri.

Disinis mungkin bukan dengan perkataan, tetapi cukup dengan lerekan mata, dingin dalam perbualan, dan perasaan-perasaan yang kalian rasa sendiri akibat berbezanya kalian daripada keluarga dan ‘teman lama’.

Maka dalam adjustment kalian tentang pakaian, ingat-ingatlah.

Ingatlah kepada batas-batasnya.

Berpada-padalah dalam usaha untuk menyamakan diri dengan massa.

Malah, jangan lupa dengan hati kecil pasangan anda.

Si isteri yang disunting melalui Bait Muslim dulu, mungkin jatuh cinta dengan anda kerana ketayap putih di kepala yang menumpahkan nurnya ke muka anda. Kasihnya berputik mungkin kerana tertawan dengan kemasnya janggut yang sunnah di bawah dagu anda. Maka sebelum membuat adjustment, janganlah sampai imej baru anda menjadikan si isteri terasa kehilangan anda dan rindu kepada insan yang tidak mungkin lagi ada.

Si suami yang menyunting anda melalui Bait Muslim, mungkin jatuh cinta dengan anda kerana jubah dan tudung labuh yang anda sarungkan ke tubuh. Hatinya mungkin basah melihat anda berimej demikian di celah pohon pine dan renang undan di tasik dan kali. Maka sebelum membuat adjustment pada pakaian itu, janganlah sampai imej baru anda menjadikan si suami terasa kehilangan anda dan rindu kepada insan yang tidak mungkin lagi ada.

Berbincanglah.

Ketahuilah expectation masing-masing.

Jangan dipendam kekecewaan pada perkara-perkara yang ‘kecil’. Kelak merebak menjadi besar. Suami dan isteri makin luas pergaulannya. Takut apa yang dia hilang dari kalian, ditemuinya pada rakan kerja. Banyak mehnah yang menyusul nanti.

PERSAHABATAN


Pesanan terakhir saya berkaitan dengan persahabatan.

Jika mahu bersahabat, bersahabatlah puas-puas semasa di UK dan Ireland.

Pulang ke Malaysia, biar pun kita seposkod, namun peluang untuk bertemu semakin sukar. Semua orang ter’sihir’ oleh kalimah berkuasa tinggi bernama S.I.B.U.K. Tiada lagi masa untuk bersama. Tiada lagi peluang untuk bertandang. Tiada berita mungkin sebaik-baik berita. Kalau sakit adalah bunyinya. Kalau mati adalah beritanya. Tanpa berita, mungkin semua baik-baik belaka.

Tambah-tambah pula bagi Muslimat.

Selepas kahwin, sahabatnya hanya suami dan anak.

Teman yang begitu rapat dan mesra semasa di perantauan, yang berkongsi tudung, baju, bantal dan tilam, mungkin tidak akan lagi dihubungi. Sekali berjumpa, update mungkin tentang jumlah anak dan produk pelangsingan tubuh yang diguna.

Jangan begitu.

Telefon ada.

Mailing list ada.

Semua ada.

Apa yang mungkin tiada ialah keinginan untuk mengekalkan persahabatan. Sedangkan sahabat-sahabat itulah yang sekapal dengan kalian semasa mengembara mengenal Iman dan kehidupan, semasa di perantauan dulu. Jangan lupakan mereka. Jangan tinggalkan mereka.

Jika tidak dapat bertemu 20 orang, hargai peluang bertemu dengan 2.

Setiap pertemuan, untuk menyuburkan kembali persahabatan yang pudar oleh kesibukan, adalah nikmat besar dari Allah, tatkala bermastautinnya antum di bumi Malaysia ini.

PENUTUP

Sebagaimana saya gembira melihat antum melangkah dari kepinga-pingaan di Lapangan Terbang dulu, kepada mula menyarung kot putih di hospital, dari Tahun 1 yang tidak mengerti apa-apa kepada kemudiannya menjadi senior yang berminda kelas tinggi dan petah berkata-kata, daripada terkial-kial dengan surah Yasin di masjid English pada Khamis malam Jumaat yang tiada kepada graduan pemegang segulung ijazah daripada sebuah universiti yang tersohor itu, demikianlah juga saya masih gembira melihat antum mula menimang anak.

Saya gembira melihat antum mengubah suai saiz seluar.

Saya gembira melihat antum meraba-raba uban yang mula tumbuh di kepala.

Saya gembira melihat antum bercerita tentang kerjaya yang saya semakin tidak memahaminya.

Saya gembira melihat antum meningkat dan terus dewasa daripada satu tahap ke tahap yang berikutnya.

Seeru ‘ala barakatillah…

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
68000 AMPANG

1 comment:

  1. huhu!penuh maksud tersirat n tersurat!!berusaha!!!=D

    ReplyDelete